Bantningsmedel

Måltidsersättare

MåltidsersättareHar du funderat på att börja använda måltidsersättare? Att du helt enkelt byter ut en eller två måltider om dagen mot ett nyttigare alternativ? Eller är du tveksam över om det verkligen ger resultat? Här förklarar jag kort vad måltidsersättare är för något, hur det fungerar och hur man ska använda det på rätt sätt.

Vad är måltidsersättare?

Måltidsersättare är ett bantningsmedel som för det mesta är ett kalorifattigt mättande pulver som ska blandas med vatten och drickas istället för en måltid. Ofta är det proteinrikt och innehåller både vitaminer och mineraler. En komplett måltidsersättare ska helt enkelt kunna ersätta en hel måltid.

Hur fungerar måltidsersättare?

Kalorier in och ut. Enkelt sett kan man säga att om du får i dig fler kalorier än vad din kropp behöver så går du upp i vikt. Får du i dig lika mycket kalorier som din kropp behöver går du varken upp eller ner i vikt, och får du i dig färre kalorier än vad din kropp behöver så går du såklart ner i vikt. Sen beror det också på hur mycket kalorier det är. Överdrivet med kalorier leder till snabbare viktuppgång medan många färre kalorier leder till snabbare viktnedgång.

Det är där måltidsersättare kommer in i bilden. De är väldigt kalorisnåla. En portion måltidsersättare kan motsvara 5-20 % av de kalorier du får i dig från en vanlig måltid. Låt oss säga att din lunch står för 40% av ditt dagliga kaloriintag, medan frukosten och middagen står för 60%. Om du då byter ut lunchen mot en måltidsersättare kan du minska det totala dagliga kaloriintaget med 32-38%.

Hur använder man måltidsersättare på rätt sätt?

Ta en portion, eller en doserin enligt anvisning, varje dag till frukost eller lunch. De flesta brukar ta det till lunch, men du får testa och se vad som passar dig bäst. Köp tillräckligt med måltidsersättare i pulver eller portionsförpackningar så att det räcker i åtminstone tre månader. Det är för att det kan ta tid att gå ner i vikt. En del väntar sig drömresultat efter bara ett par veckors användning, men det kan man som sagt drömma om. För vissa går viktnedgången snabbt i början och sen långsammare och långsammare, medan det för andra är precis tvärtom, dvs att det är en långsam uppstart innan viktnedgången tar fart.

Sammanfattning om måltidsersättare

Det är svårt att säga hur snabbt du går ner i vikt av måltidsersättare. Det är nämeligen andra saker som också påverkar viktnedgången, till exempel din vikt, procent kroppsfett, träning och övrig kost. Det man däremot kan bekräfta är att många studier, i länder över hela världen, har kommit fram till samma slutsats = att måltidsersättare hjälper folk att gå ner i vikt och därför är ett bantningsmedel som definitivt fungerar. Det man också kunnat utröna är att ju mer överviktig du är, desto större resultat kan du vänta dig.

SvensktKosttillskott.se kan du se några exempel på måltidsersättning. Om du vill kan du sortera dessa efter popularitet och läsa omdömen.